I see this question coming up a lot in the Facebook group “The ConvertKit Family”:

Why is my sequence not being sent?

There is a number of reasons that can cause this. I’ll list them below, so you can check if one or more of them apply to your situation. In this scenario, I’ll assume you want a sequence to go out automatically after someone subscribes to your list through a form.

Step 1: Has your sequence been set up alright?

 

1. Has your ConvertKit account been approved yet?

  • Check if you see a bar at the top of your account when you login, that prompts you to send over details about your website/blog.
  • Solution: make sure to get your account approved as soon as possible. You will only be able to start using your ConvertKit account properly once it’s been approved.

2. Is your sequence linked to your opt-in form?

  • Click Forms at the top
  • Select the right form
  • Click Settings at the top
  • Scroll down until you see “Sequence Settings”
  • Solution: make sure there is a sequence selected from the drop-down menu. Also, make sure you have ticked the box “Make sequence mandatory for all new subscribers”
  • Please note: if you have linked your form to a sequence through an automation instead of through the opt-in form, you can skip this question.

3. Are your sequence emails set to Published instead of Draft?

  • Click on Sequences at the top
  • Select the right Sequence
  • Solution: on the left-hand side where you see the different emails of your sequence, make sure they are set to Published.

Step 2: Check your sequence settings

4. What’s the number of days you’ve selected for “Delay sending by”?

  • Click Sequences
  • Select the right sequence
  • Look at your email overview on the left-hand side
  • Check the clock icon and the number of days next to it
  • Solution: should your subscriber indeed have received the emails by now?

5. At what days of the week is your sequence supposed to go out?

  • Click on Sequences at the top
  • Select the right sequence
  • Click on Settings at the top
  • Solution: check what days of the week (+time!) your email is supposed to be sent out. If you haven’t selected all of them: have the days you did select taken place yet since the person opted in through your form?
  • Please note: if you select all days of the week, this does not mean your email will be sent out to the same person repeatedly on all those days. It simply means it will send it out on those days of the week when it’s the right time for that email to go out to a specific person. So, say you have the Sunday box unticked. A subscriber that signed up on a Saturday, and for whom the first email is supposed to go out one day after subscription, will receive that email on Monday (and not Sunday) if you have unchecked the Sunday box.

6. At what days fo the week are your individual emails supposed to go out?

  • Click Sequences at the top
  • Select the right Sequence
  • On the left, click on the first email that’s set to Published.
  • Now look on the right and click on the pencil below the text “Delay sending by”.
  • Solution: in the box that appears, check which days of the week are selected. If you haven’t selected all of them: have the days you did select taken place yet since the person opted in through your form?
  • Do the same for each email in your sequence.

7. Did you select any filters for this sequence?

  • Click Sequences at the top
  • Select the right Sequence
  • Click Settings at the top
  • Scroll down to the area where it says “Exclude subscribers from this sequence”
  • Solution: check if you’ve set up any exclusions that may cause the sequence emails not to go out to people that signed up.

8. Did you select any filters for individual emails?

  • Click Sequences at the top
  • Select the right Sequence
  • On the left, click on the first email that’s set to Published.
  • On the right-hand side, click on the funnel icon.
  • Solution: check if you’ve set up any exclusions for this particular email.
  • Do the same for each email in your sequence.

Checklist CK Sequence not sending

Free printable Checklist:

Use this checklist to find out why your ConvertKit Sequence is not going out!

Your printable Checklist is on its way to your inbox!

Step 3: Do you have any Automations set up?

9. Do you have any Automations set up?

  • Click on Automations at the top
  • Solution: look through your list of automations to see if there is any automation there that could cause your sequence to not go out to people. Specifically look for the following Actions: Unsubscribe from a sequence, Unsubscribe from a form, Remove tag. It’s a little hard to give any more pointers here without knowing what’s going on inside your own ConvertKit account. If you have questions about your automations, feel free to drop me a message: info [at] askwelmoed [dot] com.

10. Do you have any Integrations set up?

  • Did you integrate other programmes with your ConvertKit account, like Teachable or Gumroad?
  • Solution: check once more if all the steps of the integration have been set up alright.

Step 4: Are only specific people not receiving your emails?

11. If you’re using double opt-in, has the person that hasn’t received your sequence emails indeed clicked the confirmation button in the incentive email?

  • Click Subscribers at the top
  • At the top right, find the person who told you they weren’t receiving your sequence emails, by typing in their name of email address.
  • Click on the person’s name to open their profile
  • Scroll down to Forms and Sequences to see if they indeed subscribed to your form and the sequence.
  • If you see “Inactive” there, they have not clicked the link in the incentive email.
  • Solution: ask the person to find your email in their inbox and click on the link in the incentive email. They should now start receiving your sequence emails.

12. Did your emails end up in people’s spam box?

  • Solution: ask the people who should have received your emails to check their spam boxes.

13. Has the sequence email been sent but not read?

  • Click on Subscribers at the top
  • At the top right, find the person who told you they weren’t receiving your sequence emails, by typing in their name of email address.
  • Click on the person’s name to open their profile
  • If you see Active next to the form and Sequence you’re looking into, scroll down a bit further until you see Email History.
  • Solution: do you see your sequence email(s) there?
  • If you do see them, hover over the circle in front of the email to check its status. You could see ‘delivered’ for example. If this is the case, the person should have received your email, so you may want to ask them to check their inbox again. You can even tell them the date/time to help them find your email.

14. Has the person received this sequence already?

  • In ConvertKit, people will only receive one specific sequence once.
  • If you have multiple forms leading to the same sequence, a subscriber may already have gone through this sequence when they previously signed up through another form.
  • Solution: check if you have multiple forms (or automations) set up that lead people into the same sequence.

Step 5: Ask ConvertKit

15. Stil not working?

  • If you’ve gone through the checklist above, you feel all is set up correctly, and you’re sure some people are not receiving your sequence emails, it’s best to send an email to support@convertkit.com. Include the email addresses of some people you know should have received the emails. ConvertKit can then look into your account to see what’s going on.

Checklist CK Sequence not sending

Free printable Checklist:

Use this checklist to find out why your ConvertKit Sequence is not going out!

Your printable Checklist is on its way to your inbox!